Algemene info lezen groep 3


Voor taal en lezen werken wij op Octopus met de methode Lijn 3 van Uitgeverij Malmberg. Lijn 3 is een complete taal-leesmethode waarmee uw kind op een speelse en verantwoorde manier leert lezen.

Maar Lijn 3 is meer dan lezen alleen: In de wereldoriënterende thema's van Lijn 3 leren de kinderen ook meer over de wereld om hen heen. We laten kinderen zelf op zoek gaan naar antwoorden op vragen die leven. Kinderen stellen zelf vaak de gekste vragen. Juist die vragen leveren vaak interessante gesprekken op!

Lijn 3 is ook de naam van de bus die de rode draad vormt in de methode. De vrolijke buschauffeur Ben Bus 'vertrekt' vanaf het schoolplein en 'brengt' de kinderen tijdens het schooljaar langs twaalf haltes (twaalf thema's). Bij elk thema krijgt uw kind een sticker om in een speciaal busboekje te plakken. Als het busboekje vol is, is het jaar voorbij en kan uw kind lezen!

We nemen veel tijd om de kinderen wegwijs te maken in de materialen en de nieuwe manier van werken in groep 3. 
Een thema van Lijn 3 duurt drie weken. Uw kind werkt voor lezen in een eigen werkboek dat aan het einde van het thema mee naar huis gaat. Achter in het werkboek vindt u een speciale ouderpagina. Daar kunt u zien wat uw kind geleerd heeft met lezen. 

Behalve met een werkboek werken de kinderen met verschillende materialen, zoals een leesboek, een rijtjesboek, een woordmaker en een magnetische letterdoos. Ook kent Lijn 3 een digibordprogramma dat bij alle lessen gebruikt wordt. Het bevat onder andere leuke letterfilmpjes.

Wilt u de materialen van Lijn 3 of andere methodes zien? Neem dan een kijkje in onze klas. Uw kind laat het u vast graag zien! Het is belangrijk om thuis ook met lezen bezig te zijn. Dit kan op allerlei manieren. 

In het tabblad 'Tips voor leesoefeningen thuis' vindt u nog enkele leestips. 
Ook vindt u op deze site per thema leesbladen (onder het tabblad 'lezen en schrijven in groep 3'). Dit om gepaste oefenstof aan te bieden voor alle kinderen.

Wij wensen jullie veel leesplezier,
De juffen van groep 3